Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ



ΥΛΙΚΑ
·         1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
·         2 πορτοκάλια σε χυμό και ξύσμα
·         200γρ. ελαιόλαδο
·         2 φακελάκια ξηρή μαγιά
·         200γρ. ζάχαρη
·         250γρ. νερό χλιαρό
·         1 κ.τ.γλυκού μαχλέπι
·         1 κ.τ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη η κακουλέ

1.   Σ΄ένα μεταλλικό μπολ ανακατεύω τα 200γρ από το αλεύρι με τις 2 μαγιές και το νερό. Αφήνω το κουρκούτι να διπλασιαστεί για 20'.
2.   Σε μια λεκανίτσα βάζω το αλεύρι, ανοίγω μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίχνω και το κουρκούτι της μαγιάς. Ζυμώνω καλά μέχρι να δέσει η ζύμη. Την αφήνω σε μια ζεστή γωνία να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται περίπου 2 ώρες).
3.   Χωρίζω σε δύο τμήματα την ζύμη και το ένα μέρος το αφήνουμε στην άκρη μέσα στο μπόλ. Το άλλο μέρος το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια  με το ένα να είναι λίγο πιο μεγάλο από το άλλο . Προθερμαίνω τον φούρνο στους  180°C. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε σχήμα τριγωνικό αλλά με στρογγυλεμένες άκρες . Παίρνω το μικρότερο κομμάτι ζύμης και το κόβω στα δυο . Το ένα από αυτά τα κομμάτια το ανοίγω σε σχήμα ημικύκλιο και με ένα ψαλίδι ή ένα κόφτη πίτσας αρχίζω να κόβω σε λωρίδες -όχι μέχρι τέλους- και να δίνω σχήμα γενειάδας  . Το τριγωνικό κομμάτι ζύμης το βρέχω με πολύ λίγο νεράκι  στο κάτω μέρος του και  με προσοχή τοποθετώ τη γενειάδα πάνω στο τριγωνικό κομμάτι ζύμης . Το νερό το χρησιμοποιούμε για να κολλήσουν τα δύο τμήματα μεταξύ τους . Στρίβω τις λωρίδες και τις ψιλοανακατεύω ώστε να φτιάξω την γενειάδα πιο όμορφη .Το τελευταίο κομμάτι ζύμης θα πάρει το σχήμα της μύτης , της φούντας στο σκούφο , του γείσου του σκούφου και αυτής  του μουστακιού που καλύπτει την ένωση γενειάδας και βάσης . Με ένα κομμάτι φτιάχνω λωρίδες και τις ενώνω στο μέσον ώστε να δημιουργηθούν 3 σχηματάκια   "χ"  . Αυτό είναι το μουστάκι το οποίο μπαίνει πάνω στην γενειάδα και καλύπτει την ένωση γενειάδας και βάσης . Η μύτη είναι μια μικρή μπαλίτσα ζύμης ακριβώς εκεί που τελειώνει το μουστάκι . Η φούντα του σκούφου είναι μπαλίτσα που με ένα ψαλίδι μαγειρικής  ή ένα πιρούνι την κάνω σαν τριχωτή . Το γείσο είναι μια απλή λωρίδα . Διπλώνω το άκρο της κάτω ζύμης  ώστε να σχηματιστεί ο σκούφος σαν να πέφτει . Και τοποθετώ την φουντίτσα .  Εκεί που θέλω να είναι το τέλος του σκούφου βάζω μια λωρίδα ζύμης σαν γείσο . Βάζουμε σαν ματάκια 2 σταφίδες . Ψήνω στους 160 °C για 45  λεπτά. Διακοσμώ με άχνη που τη χρωματίζω με χρώμα ζαχαροπλαστικής  και άχνη τα γένια και τη φούντα.
Δεν τελειώνουμε εδώ: Με την άλλη μισή ζύμη βάζουμε τη φαντασία μας και κάνουμε ότι θέλουμε…….

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Το κομμάτι για τα γένια

Το κομμάτι για το πρόσωπο και το καπέλο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου