Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ


Γλυκό κυδώνι
Υλικά:
1300-1400 gr  κυδώνια (ζυγισμένα καθαρισμένα, άρα αγοράζουμε περισσότερα )
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
3-4 φύλλα αρμπαρόριζας  (προαιρετικά)
1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
Το χυμό ενός λεμονιού
Προαιρετικά , ¾ -1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα.
Επί το έργον:

  
Αφαιρούμε το χνούδι αν υπάρχει από τα κυδώνια και τα πλένουμε. Τα
 καθαρίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια και κάποιες περιοχές της σάρκας που πιθανόν να έχουν χτυπήματα, σημάδια κλπ. Αφού τελειώσουμε με το καθάρισμα όλων, τα περνάμε από τον ειδικό τρίφτη, ή τα κόβουμε σε φέτες και μετά σε λεπτά ραβδάκια πλευράς   το πολύ1 cm.
 Όταν τελειώσουμε, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα σε στρώματα εναλλάξ με τη ζάχαρη.
Τα περιχύνουμε με το νερό , βάζουμε και την κανέλα  και τα βάζουμε σε δυνατή θερμοκρασία να βράσουν.
 Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς δυνατή τη θερμοκρασία (ας πούμε στο 7-8  με μέγιστο το 9) , ή
στο 6 αν θέλουμε πιο κόκκινο το γλυκό μας .Αν δημιουργηθεί αφρός, τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι. Μετά από λίγο  προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και συνεχίζουμε το βράσιμο. Αν θέλουμε να δέσουμε το γλυκό μας σε δυο φάσεις, το αποσύρουμε από το μάτι σε 30 λεπτά και τελειώνουμε το δέσιμό του την επόμενη μέρα.
Εγώ στη συγκεκριμένη συνταγή δεν έβαλα αρμπαρόριζα και αμύγδαλα, παρ’ όλα αυτά έγινε υπέροχο στη γεύση.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Αποστείρωση βάζων =Πλύνουμε προσεκτικά τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε να στεγνώσουν ελαφρά. Στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα στη σχάρα του φούρνου και τα τοποθετούμε πάνω σ” αυτή αναποδογυρισμένα. βάζουμε και τα καπάκια τους δίπλα .ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και τα αφήνουμε για 15 λεπτά από την στιγμή που θα σβήσει το φωτάκι της θερμοκρασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου