Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΤΣΑΜΠΙ ΣΤΑΦΥΛΙ .



ΤΣΑΜΠΙ ΣΤΑΦΥΛΙ ......ΨΩΜΑΚΙ ΜΕ ΖΥΜΗ ΒRΙΟCHE. ΓΕΜΙΣΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ….ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
Επειδή σε λίγες ημέρες ανοίγουν τα σχολεία και αναπολώ δημιουργικές στιγμές με τα νήπια, τότε που κάναμε σταφύλια από πηλό, ζυμάρι κ.λ.π και από την άλλη μου αρέσει όπως καταλάβατε να δημιουργώ με ζύμες σας δίνω σήμερα μια άλλη πρόταση που είδα στο ιντερνετ με δική μου παραλλαγή που είναι και εποχιακή. Πάμε λοιπόν!
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΥΛΙΚΑ
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
30 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά (ή 3 μικρά), ελαφρώς χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
800 γραμμάρια αλεύρι
2-3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη για το τέλος
1 κρόκο αυγού διαλυμένο με λίγο γάλα για το τέλος .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ζεστό νερό, τη ζάχαρη, περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και τη μαγιά . Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5-6 λεπτά να φουσκώσει.
• Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ ενός μίξερ -αρτοπαρασκευστή προσθέτουμε το χλιαρό γάλα , το ελαιόλαδο, τα χτυπημένα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί.
• Προσθέτουμε μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και ,μαλακιά.
• Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε αναμμένο
φούρνο, σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη ή ελαστικό βαμβακερό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
• Μόλις αυξηθεί η ζύμη μας την αναποδογυρίζουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε 26 ίσα μέρη .
• Κόβουμε σε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια που θα είναι οι ρόγες του σταφυλιού τα αανοίγουμε σε φυλλαράκι , τοποθετούμε ένα κουταλάκι πραλίνα τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Επίσης χρησιμοποιούμε 2 μπαλάκια που ανοίγουμε σε φιλαράκια τα γεμίζουμε πραλίνα, τα ενώνουμε και μετά δίνουμε το σχήμα του αμπελόφυλλου. Τέλος προσθέτουμε και το κοτσανάκι. Αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν και τα αλείφουμε με αβγό χτυπημένο με γάλα. Ψήνουμε 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
• ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου