Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Πασχαλινό καλαθάκι με ζύμη που τρώγεται !







ΣΥΝΤΑΓΗ



Υλικά

2,5 γρ μαγιά νωπή
1/2 κούπας ζεστό νερό
1/2 κούπας γάλα
1 αβγό
1/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/4 κούπας λάδι
4 κούπες αλέυρι γοχ






Ξεχωριστά σε ένα γυάλινο μπολ κάνουμε μείγμα τις 2 κουταλιές νερό και γάλα και μαγιά. Αφήνουμε για μερικά λεπτά. Χτυπάμε το αβγό, το προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα και επίσης το υπόλοιπο νερό (ζεστό), ελαιόλαδο, αλάτι και ζάχαρη. Αναμειγνύουμε καλά και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι.Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη η ζύμη. Αν χρειασθεί προσθέτουμε το πολύ 1/4 ακόμη αλεύρι. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιασθεί. Για τη φόρμα θα χρειαστούμε ή μπολ πυρίμαχο ή ανοξείδωτο όπως έκανα εγώ. Σε λαδόκολλα σχηματίζουμε τη διάμετρο από το χείλος.Αυτό θα χρειαστεί για το στεφανάκι που γίνεται για το στόμιο του καλαθιού. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 7 χιλιοστών και με τη βοήθεια χάρακα κόβουμε σε πολλές λωρίδες. Γυρίζουμε ανάποδα το μπολ και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.Αρχίζουμε και πλέκουμε το καλαθάκι.

Στη συνέχεια το αβγουλώνουμε 

και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσει (τουλάχιστον μισή ώρα)
Εν το μεταξύ ετοιμάζουμε 2 μεγάλες πλεξούδες .Η μια είναι για το στεφανάκι του στομίου και η άλλη για χερούλι. Τις αβγουλώνουμε κι αυτές. Όταν βγει το καλαθάκι τοποθετούμε αυτές στο φούρνο. Χρειάζονται λιγότερο χρόνο. Με οδοντογλυφίδες στερεώνουμε όλα τα κομμάτια μεταξύ τους.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου