Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Ιδέες για πάρτι (ορεκτικά)
















ΣΥΝΤΑΓΗ

YΛΙΚΑ

1/2 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι νερό
3 κουτ. σούπας λάδι
1/4 της κούπας ζάχαρη
1 χτυπημένο αυγό
2 1/4 κουτ. του γλυκού μαγιά ξερή
3 1/2 με 4 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί.

Μείγμα για Επάλειψη: 1 αυγό χτυπημένο μαζί με 1 κουτ. σούπας γάλα.

Οδηγίες:
1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το νερό και το γάλα αρκετά αλλά χωρίς να βράσει. Βάλτε το σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε να γίνει χλιαρό.
2. Προσθέστε το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν 
3. Προσθέστε το χτυπημένο αυγό και τα δύο φλιτζάνια αλεύρι. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα μείγμα, με την ξύλινη κουτάλα.
4. Προσθέστε τη μαγιά και ανακατέψτε
5.  Αφήστε το να "καθίσει" για 10 λεπτά χωρίς να το καλύψετε. Τώρα αρχίστε σιγά σιγά να προσθέτετε κι' άλλο αλεύρι. (Μπορεί να χρειαστεί 1 1/2 κούπα ακόμα και όχι 2). Ζυμώστε για 6-8 λεπτά.
6. Ρίξτε μία κουταλιά λάδι σε ένα καθαρό μπολ και βάλτε εκεί τη ζύμη. Αναποδογυρίστε την αρκετές φορές να πάει το λάδι παντού σε όλες τις πλευρές της ζύμης.
7. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να διπλασιαστεί σε  μέγεθος - περίπου μία ώρα.
8. Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη φτιάξτε τους κώνους, εκτός εάν έχετε έτοιμους!
9. Φτιάξτε τους κώνους.
10. Καλύψτε καλά με αλουμινόχαρτο.
 11. Βάλτε τα στην άκρη
12.Μόλις η ζύμη φουσκώσει ζυμώστε τη για λίγη ώρα. Κόψτε τη ζύμη σε 8 κομμάτια.
13. Προσέξτε να είναι περίπου ίδια σε μέγεθος.
14.Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5' . Στη συνέχεια φτιάξτε κορδόνια με το κάθε κομμάτι. Εδώ οι κώνοι από αλουμινόχαρτο είναι περίπου στα 15 εκατοστά ύψος οπότε και τα κορδόνια πρέπει να είναι αρκετά μακριά. Τα ψωμάκια είναι αρκετά μεγάλα.
 15. Αρχίστε το τύλιγμα!
16. Τοποθετήστε το ταψί πάνω σε χαρτοκολλητικό χαρτί. Περάστε τα με το χτυπημένο αυγό και το γάλα (Μείγμα για επάλειψη). Πασπαλίστε με σουσαμάκι.
17. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστούν για μισή ώρα
18. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-22 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο.
19. Μόλις ψηθούν αφήστε τα να κρυώσουν λίγο μέχρι να βγάλετε τους κώνους.
20. Γεμίστε με ότι τραβάει η ψυχή σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου