Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ -ΜΠΙΣΚΟΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ






ΣΥΝΤΑΓΗ

ΥΛΙΚΑ


1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 μπέικιν
αλεύρι για όλες τις χρήσεις , όσο πάρει για να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Παίρνουμε μια λεκανίτσα και με τη σειρά που τα έχω ρίχνουμε τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά με τον αβγοδάρτη, προσθέτουμε το μπέικιν , ξαναχτυπάμε και τέλος ρίχνουμε σε δόσεις το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη σαν πλαστελίνη. Παίρνουμε ένα μικρό μπαλάκι και βάζουμε σκόνη κακάο τόση ώστε η ζήμη αυτή μα γίνει καφέ. Ή χρησιμοποιούμε χρώμα ζαχαροπλαστικής.Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο 5 χιλ. και κόβουμε με φόρμα ανθρωπάκι.Τοποθετούμε σε λαδόκολλα που έχουμε σε ταψί, τα ανθρωπάκια και με ένα ξύλο από σουβλάκι βυθίζουμε μικρές καφέ μπαλίτσες στο πρόσωπο για μάτια. Αποξηραμένα γκότσι μπέρι για στοματάκι και τρυπούλες για κουμπάκια με το το ξυλάκι. Ψήνουμε στη μεσαία σκάλα στους 200 βαθμούς και στον αέρα ούτε για 10 λεπτά, Εξαρτάται από το φούρνο.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Μετράμε το χείλος από το φλιτζάνι που θα συνοδεύουν τα ανθρωπάκια και κόβουμε ενδιάμεσα στα πόδια ένα κομματάκι για να μπορεί το ανθρωπάκι μας να στηρίζεται.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ



Η παράδοση θέλει και την κυρα Σαρακοστή!!!
Τη φτιάξαμε λοιπόν!!!
Μετά και τον εσπερινό της συγχωρήσεως, ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
Στα παιδιά δεν αρέσουν τα πολλά λόγια και οι θεωρίες και προτιμούμε τη “βιωματική” μάθηση. Η Κυρά Σαρακοστή λοιπόν είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο που έπαψε να τηρείται στις μέρες μας . Στην ουσία είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Οι εβδομάδες είναι επτά, γι αυτό και η Κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια. Ένα πόδι για κάθε εβδομάδα.
Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. Το τελευταίο μάλιστα, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάσταση και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη (κάτι σαν το φλουρί της Βασιλόπιτας)!
.Η Κυρά Σαρακοστή έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει και γιατί νηστεύει, δεν έχει μύτη για να μη μυρίζει δεν έχει αυτιά για να μην ακούει και έχει χαμηλά τα μάτια. Όλα αυτά γιατί η περίοδος μέχρι το Πάσχα στην ουσία σημαίνει στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών: δεν βλέπουμε δηλαδή, δεν ακούμε και δεν σχολιάζουμε τι κάνουν οι άλλοι, αλλά στρέφουμε την προσοχή μας στην δική μας βελτίωση.
Εκτός από χαρτί, η κυρά-Σαρακοστή μπορεί να φτιαχτεί επίσης από ύφασμα, αλλά και από ζυμάρι. Εγώ, την φτιάχνω με αλατόζυμο, ένα ωραίο υλικό που επειδή έχει πάρα πολύ αλάτι δεν χαλάει για πάρα πολύ καιρό – έχει τις ιδιότητες του πηλού ή της πλαστελίνης.
• 3 κούπες αλεύρι
• 1 κούπα αλάτι
• 1 κούπα νερό
Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.
Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά. Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΔΡΟΣΕΡΗ ΤΟΥΡΤΑ LIGHT





Και τώρα η συνταγή της τούρτας μας! Μια τούρτα που τρώγεται χωρίς τύψεις αφού έχει λίγες θερμίδες. Μούρλια γεύση! Πιστεύω ότι κάποιες θα γνωρίζετε τη βασική συνταγή.

ΨΩΜΑΚΙΑ ΑΦΡΑΤΑ BRIOCHE

Ψωμάκια αφράτα brioche









Δείτε παρακάτω τη συνταγή :

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

CREAM CAKE



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2 πακέτα μπισκότα Digestive ή ,
 250 γρ βιτάμ λιωμένο,
1 φακελάκι creme patisserie
γάλα (σύμφωνα με τις οδηγίες της creme patisserie)
1 φακελάκι topping φράουλας

 Βάζουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα κάνουμε σκόνη, τα απλώνουμε σε ένα τσέρκι η στρόγγυλο ταψάκι και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βιτάμ να πάει παντού (Λίγο, λίγο, κουτάλια, κουταλιά).Το ανακατεύουμε να ποτίσει το βιτάμ όλο το μπισκότο και στη συνέχεια το στρώνουμε. Το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρεμά. Στο μίξερ χτυπάμε την creme patisserie με το γάλα.Χτυπάμε μέχρι να πήξει η κρέμα.!Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο μπισκότο και το βάζουμε πάλι στο ψυγείο. Μετά από 2 ώρες περίπου που θα παγώσει λίγο βάζουμε από πάνω μαρμελάδα η κάποιο γλυκό του κουταλιού. Εγώ έβαλα topping φράουλας.
Γύρω γύρω διακοσμούμε με μπισκότα της αρεσκείας μας.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 1 πακέτο μπισκότα με ανάλογα γραμμάρια ξηρών καρπών. Εγώ είχα φουντούκια και τα έβαλα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΤΟΥΛΙΠΕΣ & ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙΑ

ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΤΟΥΛΙΠΕΣ

ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙΑ

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΡΟΔΙΟΥ

Εκτέλεση:

ΜΕΡΕΝΤΟΨΩΜΟ ΚΑΡΔΙΑ

ΜΕΡΕΝΤΟΨΩΜΟ ΚΑΡΔΙΑ

Η βασική ζύμη και όλη η διαδικασία είναι αυτή του μερεντόψωμου.



ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ!

ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ!
 Πιο απλό, πιο σύντομο, πιο νόστιμο και πιο οικονομικό δε γίνεται!!!

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 γιαούρτι
1 ζάχαρη(μέτρο το κεσεδάκι από το γιαούρτι)
1 σπορέλαιο
5 αβγά
1 μπέικιν
1 βανίλια

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 ζάχαρη(μέτρο το κεσεδάκι από το γιαούρτι)
3 νερό
ξύσμα από 1 μεγάλο ή 2 μικρά ακέρωτα λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Μερεντόψωμο άγγελος και μερεντόψωμο Χριστουγεννιάτικο δέντρο!!!

Εντάξει, θα φτιάξουμε και μελομακάρονα και κουραμπιέδες αλλά κι αυτά κάνουν πιο έντονη τη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα πιστεύω.
Μερεντόψωμο άγγελος και μερεντόψωμο Χριστουγεννιάτικο δέντρο!!!
Η συνταγή για τη ζύμη βρίσκεται στο μερεντόψωμο